В здоровому тілі здоровий дух !
Вітаю Вас Гість | RSS
Категорії розділу
Цікаві відомості [96]
Тут зберігаються багато цікавих статей,про здоров'я
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 22
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рейтинг@Mail.ru
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Счетчик PR-CY.Rank

Каталог webplus.info
kostia.at.ua Alexa/PR
Форма входу
Кнопка сайту
Сайт здоров'я
Код кнопки
Головна » Статті » Цікаві відомості

втаміни


Всім нам відомо, що для повноцінного функціонування організму людина потребує цілого комплексу вітамінів. В цьому нас переконує і реклама вітамінних препаратів, яку ми зустрічаємо практично на кожному кроці. Однак, якщо само слово вітаміни нам відомо, то його значення для більшості людей - загадка. Внесемо ясність.

Термін «вітамін» - прийшов до нас з латинської мови, він є похідною від слова «vita» – життя.
Вітаміни - це органічні речовини, що характеризуються високим рівнем біологічної активності. Іншими словами, потрапляючи в організм у дуже незначних концентраціях, вітаміни активно включаються в обмін речовин, у деякому сенсі навіть керуючи ним.
Керуюча дія вітамінів визначається двома факторами:
1. Велика кількість вітамінів включається у склад ферментів, що використовуються при протіканні різноманітних біологічних процесів у організмі.
2. Вітаміни можуть завдавати безпосереднього впливу на залози внутрішньої секреції, що є ще одним механізмом регуляції внутрішньої діяльності організму.

Нестача вітамінів може призводити до порушень діяльності організму - авітамінозам, а також являтися причиною зниження імунітету та загальної млявості.
Найбільшу потребу у вітамінах зазвичай відчуває молодь та літні люди. Також на необхідну кількість вітамінів впливає:
- стан оточуючого середовища, погодні умови: температура, вологість, атмосферний тиск;
- інтенсивна м'язова та розумова діяльність;
- наявність захворювань та деякі інші фактори.
На сьогоднішній день, науці відомо близько 30 різних вітамінів. Усі вони розділені на групи: А, В, С, D, Е, К та U. Усі ці вітаміни містяться у різноманітних продуктах, але деякі з них в дуже незначних концентраціях, що може призводити (по аналогії з нестачею, наприклад, йоду або селену) до авітамінозу цілих географічних регіонів.
 



Вітаміни групи А мають значний вплив на формування людського організму, у зв'язку з чим їх ще називають «дитячими» вітамінами. Зокрема, додатковий прийом вітаміну А низькорослими дітьми призводить до прискорення їх зростання за рахунок активізації формування скелету і поліпшення обміну речовин.
Також вітамін А відповідає за нормальне функціонування тканин епітелію, з яких формуються слизові оболонки організму: очей, травневої та дихальної систем, сечостатевої системи та інших.
У зв'язку з тим, що слизові оболонки слугують своєрідним захисним бар'єром організму від інфекцій, їх нормальний стан багато в чому визначає і загальний імунітет людини.
Крім того, вітамін А є могутнім антіоксидантом, тобто він володіє властивістю нейтралізовувати деструктивний вплив вільних радикалів.
Вітамін А міститься в більшості жирів тваринного походження (окрім свинячого сала). Так само непрямим джерелом вітаміну А можуть слугувати зелень і овочі, що містять каротин – речовину, яка перетворюється на вітамін А вже в людському організмі. Каротин міститься в моркві (саме з моркви він був вперше виділений), гарбузі, дині, солодкому перці, горосі, шипшині, абрикосах і персиках.
Добова потреба людини у вітаміні А складає 1-1,5 міліграмма на добу. Третина цієї кількості поступає при харчуванні звичайною змішаною їжею, а ось недостаючі дві третини повинні покриватися за рахунок каротину.
При дефіциті вітаміну А, слизові оболонки стоншуються і висихають, що підвищує вірогідність проникнення в організм інфекцій.
Особливого впливу завдає дефіцит цього вітаміну на зір людини. Альдегідна його форма входить до складу зорового пігменту ока - родопсина (його ще називають зоровий пурпур). При нестачі вітаміну А в організмі, у людини починає розвиватися так звана «куряча сліпота» - зниження чіткості зору при смерковому освітленні.
Загальний фізичний стан людини також відчутно залежить від наявності вітамінів цієї групи. У людей, що недоотримують вітамін А спостерігається підвищена стомлюваність, вугруватість шкірних покривів і надмірні відкладення сіри у вушних раковинах. Все це – наслідки порушення обміну речовин.
Визначити дефіцит вітаміну А в організмі можна за наступними ознаками: поява лупи, зайві скупчення слизу в куточках очей вранці, ослаблення ерекції, часті респіраторні інфекції.

Вітаміни групи B використовуються організмом при копіюванні генетичної інформації з клітини в клітину (при їх діленні), а також для нормальної передачі електричних сигналів у нервових волокнах. Крім того, вітаміни даної групи беруть активну участь в жировому і вуглеводному обміні речовин, а отже їх вплив на організм людини вельми широкий.
Ось перелік вітамінів групи В:
1. Тіамін (В1).
2. Рібофлавін (В2).
3. Ніацин.
4. В6.
5. Фолієва кислота.
6. В12.
7. Біотин.
Усі вони лише трохи відрізняються по своїй дії на організм, а тому ми їх розглядатимемо як єдине ціле.
Особливістю вітамінів групи В є їх синергійність, тобто вони дуже швидко вимиваються з організму і їх запаси необхідно постійно поповнювати.
Вітамін В міститься в пивних дріжджах, м'ясі (особливо свинячому), печінці, молоці, арахісі і бобових культурах. Але найголовніша комора вітамінів групи В, якої позбавили сучасне суспільство, знаходиться в лушпинні зернових культур і рису. Адже при отриманні очищеного рису і борошна вищого гатунку, все лушпиння, що містить вітаміни, забирається і ми отримуємо сильно знижений (у плані наявності корисних речовин) в ціні продукт.
Для порівняння: один грам необробленої пшениці містить до 4 мг. вітаміну В1, а ось в борошні вищого гатунку, цей показник складає лише 0.7 мг.
Додайте до цього ще той факт, що вітамін В швидко руйнується при тепловій обробці, і відразу ж стають зрозумілими масштаби його дефіциту при звичайному харчуванні.
Вживання алкоголю і кави також знижують рівень вітамінів цієї групи в організмі.
Нестача вітаміну В призводить до вельми неприємних наслідків: запору, порушення роботи шлунку, порушення координації рухів, депресії, слабкість м'язів, підвищення рівня «шкідливого» холестерину в крові, пошкодження нервових тканин, анемії.
Надлишок же даного вітаміну не призводить ні до яких негативних наслідків, за винятком випадків нетипової алергії на нього.
Категорія: Цікаві відомості | Додав: lolita (16.06.2013)
Переглядів: 587 | Теги: вітаміни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Міні-чат
Друзі сайту
Рахівський РБДЮТ - РАХІВ