Вітамін Е в людському організмі, також як і вітамін С, володіє антіоксидантними властивостями, тобто захищає клітини від негативного впливу вільних радикалів. Особливо це виражено відносно еритроцитів (клітин крові). Достатнє забезпечення організму вітаміном Е відповідає за такі важливі показники крові, як її згортуваність і здатність переносити кисень і поживні речовини до клітин, що покращує стан всього організму. Крім того, вітамін Е сприяє зміцненню стінок судин і запобігає утворенню тромбів. Також він забезпечує нормальну роботу імунної системи і відіграє чималу роль в запобіганні діабету, хворобі Альцгеймера і ракових захворювань. Вітамін Е відповідає за нормальне засвоєння жирів, протидіє їх окисленню та утворенню «поганого» холестерину. Бере участь у процесах засвоєння вітаміну А. У чому міститься вітамін Е?
Вітамін Е міститься в рослинних маслах (соняшниковому, оливковому, кукурудзяному та інших), в злакових і бобових культурах, овсяній каші і сої, плодах шипшини і листах малини, мигдалі та арахісі, зелені (петрушка, шпинат, кріп). Особливо багато цього вітаміну в пророслі пшениці і гороху. З тваринної їжі вітамін Е можна отримати, включивши в свій раціон яєчні жовтки, м'ясо, печінку, молоко і вершкове масло. Дозування
Добова потреба вітаміну Е для дорослої людини складає близько 15 мг. на добу. При нормальному збалансованому харчуванні ця потреба повністю задовольняється. А враховуючи те, що вітамін Е є жиророзчинним, тобто розподіляється і накопичується в організмі, передозування цього вітаміну у здорових людей не зустрічається. Нестача вітаміну Е може приводити до загальної млявості, втрати сексуального ваблення, порушення репродуктивної функції і сухості шкіри, а у важких випадках до вираженої м'язової дистрофії.