В здоровому тілі здоровий дух !
Вітаю Вас Гість | RSS
Категорії розділу
Цікаві відомості [96]
Тут зберігаються багато цікавих статей,про здоров'я
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 22
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рейтинг@Mail.ru
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Счетчик PR-CY.Rank

Каталог webplus.info
kostia.at.ua Alexa/PR
Форма входу
Кнопка сайту
Сайт здоров'я
Код кнопки
Головна » Статті » Цікаві відомості

Вітаміни (К)

Під вітаміном K зазвичай розуміють ряд речовин, об'єднаних схожими властивостями. Основні з них - вітаміни К1 і К2 відповідають за згортання крові і формування кісткової структури людини.

Синтезується вітамін K бактеріями в товстому кишечнику, причому добова потреба здорової людини в ньому задовольняється у повному обсязі. Крім того, вітамін K міститься в листовій зелені і більшості рослин зеленого кольору (кількість вітаміну прямо пропорційна кількості хлорофілу в рослині). Також цей вітамін міститься в печінці тварин, волоських горіхах, соєвому маслі і зернових.

Слід враховувати, що вітамін K руйнується при тепловій обробці і є жиророзчинним. А значить, для повного його засвоєння, бажано вживати овочі сирими і без жиру (що, до речі, відповідає принципам сироїдіння).

Нестача вітаміну K зустрічається вельми рідко. Причинами авітамінозу можуть бути дисбактеріоз кишечника, порушення роботи печінки або жовчних проток (ці органи беруть участь в його засвоєнні). Виявляється нестача вітаміну K в зниженні згортання крові, внутрішніх кровотечах і зниженні міцності кісток.

У чистому вигляді, поза людським організмом, вітамін K знайшов своє застосування в якості коагулянту, тобто речовини, що ефективно згортає кров. Застосовується він у медицині при різних травмах і кровотечах.

Також, вітамін K використовується для нейтралізації деяких токсичних речовин, при їх потраплянні до людського організму (наприклад кумаріну, афлотоксинів і ін.).

Надлишок вітаміну K для здорової людини ніякої небезпеки не несе. Проте, у зв'язку з тим, що вітамін K збільшує в'язкість крові і сприяє збільшенню тромбоцитів, людям, що страждають на тромбофлебіт, варикозне розширення вен або мають підвищений рівень холестерину в крові, необхідно обмежити вживання продуктів, що містять вітаміни даної групи.

Категорія: Цікаві відомості | Додав: lolita (20.07.2013)
Переглядів: 678 | Теги: вітамін К, вітаміни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Міні-чат
Друзі сайту
Рахівський РБДЮТ - РАХІВ