Під вітаміном K зазвичай розуміють ряд речовин, об'єднаних схожими властивостями. Основні з них - вітаміни К1 і К2 відповідають за згортання крові і формування кісткової структури людини. Синтезується вітамін K бактеріями в товстому кишечнику, причому добова потреба здорової людини в ньому задовольняється у повному обсязі. Крім того, вітамін K міститься в листовій зелені і більшості рослин зеленого кольору (кількість вітаміну прямо пропорційна кількості хлорофілу в рослині). Також цей вітамін міститься в печінці тварин, волоських горіхах, соєвому маслі і зернових. Слід враховувати, що вітамін K руйнується при тепловій обробці і є жиророзчинним. А значить, для повного його засвоєння, бажано вживати овочі сирими і без жиру (що, до речі, відповідає принципам сироїдіння). Нестача вітаміну K зустрічається вельми рідко. Причинами авітамінозу можуть бути дисбактеріоз кишечника, порушення роботи печінки або жовчних проток (ці органи беруть участь в його засвоєнні). Виявляється нестача вітаміну K в зниженні згортання крові, внутрішніх кровотечах і зниженні міцності кісток. У чистому вигляді, поза людським організмом, вітамін K знайшов своє застосування в якості коагулянту, тобто речовини, що ефективно згортає кров. Застосовується він у медицині при різних травмах і кровотечах. Також, вітамін K використовується для нейтралізації деяких токсичних речовин, при їх потраплянні до людського організму (наприклад кумаріну, афлотоксинів і ін.). Надлишок вітаміну K для здорової людини ніякої небезпеки не несе. Проте, у зв'язку з тим, що вітамін K збільшує в'язкість крові і сприяє збільшенню тромбоцитів, людям, що страждають на тромбофлебіт, варикозне розширення вен або мають підвищений рівень холестерину в крові, необхідно обмежити вживання продуктів, що містять вітаміни даної групи.
|