Калій є м'яким лужним металом сріблястого кольору. На жаль, в
природі калій побачити не вийде, оскільки він зустрічається виключно у
поєднанні з іншими елементами. Причина тому - калій дуже швидко
окислюється і вступає в хімічну реакцію з водою, утворюючи луг.
У людському організмі калій виконує декілька важливих функцій:
- бере участь в процесах синтезу білків і глікогену;
- забезпечує нормальну нервову провідність і роботу скелетних м'язів;
- бере участь в процесах регуляції сердечного ритму;
- підтримує стабільне співвідношення речовин, розчинених в крові людини (осмотичну концентрацію крові);
- підтримує водний баланс в тканинах організму;
- підтримує кислотно-лужний баланс в тканинах організму;
- виводить з організму надлишки натрію, перешкоджаючи таким чином виникненню склерозу.
Добова потреба в калії для здорової дорослої людини складає близько
2-3 грамів. При значних втратах рідини (рясне потовиділення, блювота,
проноси, прийом сечогінних препаратів) потреба в калії може зростати до 6
грамів на добу.
Основним натуральним джерелом калію є овочі.
Особливо багато його в картоплі, цитрусових, бананах, помідорах,
капусті, у бобових і зернових. Також достатня кількість калію міститься в
молочних продуктах, рибі і шоколаді. До речі, саме із-за високого
вмісту калію (і калорійності) банани і шоколадні батончики користуються
широкою популярністю у марафонців і велосипедистів.
Декілька слів про те, до яких негативних наслідків може привести
хронічна нестача калію в організмі. Найнебезпечнішими наслідками
гіпокалемії є порушення сердечного ритму, судоми і параліч м'язів, а
також погіршення роботи почок. Крім того, спостерігається загальне
уповільнення росту організму і пригноблення статевих функцій.
Що стосується надлишку калію (гіперкалемія), то навіть дуже великі
дози калію ніяких токсичних реакцій не викликають. Виключення - люди з
гострою нирковою недостатністю.
|