харчування є настільки важливою частиною нашого життя, що майже завжди визначає наш зовнішній вигляд, наше здоров'я, і самопочуття. Від харчування, багато в чому, залежить чи будемо ми бадьорими і енергійними, або млявими і апатичними. При виборі здорового харчування потрібно враховувати декілька ключових моментів: що їсти, як, коли і скільки. Зупинимося на кожному з них. У процесі своєї еволюції людський організм пристосувався до різних типів їжї, як рослинного так і тваринного походження. Про це свідчить будова його системи перетравлювання їжі, яка здатна перетравлювати і м'ясо і рослинну їжу. Проте, з розвитком сучасної харчової промисловості і появою великої кількості «штучного» харчування, розумний баланс між видами їжі, що вживається, порушився. Більшість з нас стали вживати дуже багато м'яса і дуже мало рослинної їжі, в той час, як останні дослідження показують, що м'яса людині потрібно дуже небагато. І ось чому: Недоліки м'ясного харчування- з вживанням м'яса ми також вживаємо генетичний матеріал чужого організму, який приводить до появи генетичних помилок і в нашій клітинній структурі, кількість яких постійно зростає (саме тому геронтологи рекомендують системи харчування, в яких переважає рослинна їжа); - наукою доведений прямий зв'язок між вживанням м'яса і розвитком таких захворювань як рак, захворювання серцево-судинної системи, артрити і т.д. - не дивлячись на високий вміст енергії в тваринній їжі, реально організм отримує дуже невелику її частину, оскільки на перетравлювання м'яса організм витрачає значно більше калорій, ніж на перетравлювання рослинної їжі. Проте речовини, що містяться в м'ясі, необхідні людині. І в повсякденному харчуванні небагато м'яса цілком допустимо. Проте скільки це – небагато? За оцінками різних фахівців, для людей, не зайнятих важкою фізичною працею, на добу необхідно всього лише від 50 до 150 грам м'яса і близько 500 грам молока (не для усіх), кефіру або ряжанки. Окремі ж дослідники-практики говорять, що ця кількість м'яса необхідна на тиждень. До речі, в їх числі і знаменитий пропагандист здорового способу життя Поль Брегг. Як підтвердження його словам можна привести той факт, що в деяких країнах існують цілі команди важкоатлетів, система харчування яких заснована на вегетаріанських принципах, тобто вони вживають виключно рослинну їжу. Висновок зі всього сказаного один: чим більше у вашому раціоні буде рослинної їжі, тим здоровіше ви будете. Для того, щоб на нього відповісти потрібно знати, щоїжа засвоюється тільки в рідкому стані. Тобто шматочки твердої їжі (наприклад м'яса) не тільки не дадуть вам корисних речовин і енергії, вони приведуть до даремної витрати вашої власної енергії на процес травлення. Приймаючи їжу прагніть не запивати її великою кількістю рідини, оскільки це розріджує шлунковий сік. На жаль, запивання їжі, стало звичкою для більшості людей, які поспішають настільки, що нормально їсти не встигають, розплачуючись за це гастритами, виразками і іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Ну і, звичайно, під час їжі необхідно думати саме про їжу, а не про останні новини або, ще гірше, які-небудь проблеми. Це допоможе вашому організму набагато якісніше перетравлювати їжу. Таким чином, ретельне пережовування проводить до зменшення кількості реально необхідної їжі, оскільки вона використовується ефективніше і енергія, що міститься в ній, буде отримана повною мірою. Коли слід приймати пищу?Найбільш розумний критерій це наявність відчуття голоду, а не потурання власним звичкам (як, наприклад, їсти три або п'ять разів на день). Хоча їжа в один і той же час несе певну користь, орієнтування на сигнали власного організму є набагато більш значущим чинником. Необхідно чітко розуміти, що травна система не повинна бути у дії 24 години в добу, оскільки це приводить до її розбалансування і втрати здатності до регенерації. Поза сумнівом, люди з надмірною вагою, що мають звичку харчуватися багато і часто, із задоволенням послухаються поради їсти тоді, коли вони самі захочуть, а не коли їм наказав дієтолог. Проте ми вимушені їх засмутити: в більшості випадків відчуття голоду, яке вони відчувають, насправді ніякий не голод, а звичка. Протистояти цій звичці можна лише навчившись орієнтуватися на відчуття не розуму, а тіла. От як це зробити. Якщо ви хочете з'їсти щось конкретне, і постійно думаєте про це – це не голод. А ось якщо у вас виділяється слина при думці про жменьку вареного несолоного рису, тоді можна і поїсти. Що стосується кількості їжі, то все різноманіття дієт, рекомендацій і порад з цього питання вже давно сформульовано в одній стародавній китайській мудрості, яка свідчить «З-за столу потрібно вставати з легким відчуттям голоду, готовим виконати будь-яку фізичну роботу». Приймаючи їжу у відповідності з вищенаведеними рекомендаціями, можливо попередити розвиток і вилікуватися від дуже багатьох хвороб без всяких ліків і докторів.
|